Laten we beginnen met het lezen van enkele artikelen over heksen in klassieke verhalen. In Babar Magazine presenteert hij een interessante analyse van de…

Heksen en stiefmoeders in de verhalen van de gebroeders Grimm

In het verhaal van HANSEL EN GRETEL hebben twee personages slechte persoonlijkheden: de stiefmoeder die koeltjes van plan is de kinderen in de steek te laten en de oude vrouw uit het snoephuis. De chocoladetegels en de marsepeinen muren vervullen samen met hun schattige en ongevaarlijke begroeting de macabere functie om jongens en meisjes aan te trekken om later door de oude heks te worden verslonden.

Deze heks verandert haar masker van tederheid voor een zure en dwingende houding waarmee ze Hans opsluit om hem vet te mesten en de kleine Grietje onderwerpt aan dienstbaarheid, die uiteindelijk haar oudere broer zal redden. Deze specifieke heks heeft de gave om grote snoepjes te bereiden om haar slachtoffers aan te trekken en een ongelooflijk reukvermogen, maar haar gezichtsvermogen vergezelt haar nauwelijks.

Het is belangrijk dat de nieuwe lezers van de gevorderde eenentwintigste eeuw eerst deze heksen kennen die niet vliegen, geen hoed hebben en inderdaad angst inboezemen. Ze kunnen dan vergelijken met andere karakteriseringen in de hedendaagse literatuur.

Nu gaan we genieten van een versie van Hans en Grietje die zeer trouw is aan het originele verhaal van de gebroeders Grimm.

 

Hier is een korte routebeschrijving met leessuggesties voor verschillende versies van HANSEL EN GRETEL

 

HEKS IN HEDENDAAGSE LITERATUUR

Laten we beginnen met het lezen van een interessant artikel uit het tijdschrift IMAGINARIA Heksen in boeken voor kinderen en jongeren

ROUTES VAN VERHALEN MET HEDENDAAGSE HEKSEN

Moderne heksen zijn er in allerlei soorten, maar veel van hen zijn onhandig, hebben een kat, pad of roofvogel, spreken spreuken uit, vliegen op bezemstelen, kleden zich in donkere kleuren en vallen niet op omdat ze mooi zijn. Deze bijna karikaturale kenmerken worden vanaf het midden van de XNUMXe eeuw het meest benadrukt in literatuur en film. Naast zijn gratie, is het onderdeel van het genereren van angst, intriges en angstige nieuwsgierigheid naar hoe ver zijn kwaad en sluwheid reikt, iets dat ten grondslag ligt aan veel hedendaagse verhalen over heksen. Hoewel sommige verhalen met humor zijn geborsteld, is een HEKS een HEKS en die zijn er! LOL

WEET MEER OVER HEKSEN IN INFORMATIEVE TEKST

Dit personage uit de literatuur vindt ook weerklank in de heksen van de middeleeuwen. Zeer interessante vraag om te onderzoeken en beter te leren nadenken over hoeveel ze lijken op de heksen die literatuur uiteindelijk populair heeft gemaakt.

Een encyclopedie van Brugge:

nl_NLDutch